Erasmus + kirándulás Lengyelországba 2022. április 26. kedd
 

Erasmus + kirándulás Lengyelországba Intézményünk pedagógusai és diákjai 2022. 04.03-09. között a lengyelországi Opole város középiskolájában jártak


 

A Write Your Future, azaz Írd meg a jövődet című Erasmus+ projekt keretében 2022. április 3-a és 9-e között tettünk látogatást a lengyelországi Opole városában lévő Publiczne Liceum Ogólnokształcące nr I w Opolu nevű középiskolában, amely az egyik partnerünk az iskolai együttműködéses programban, egy cseh és egy lett gimnázium mellett.

Az időjárás inkább téli volt mintsem tavaszi, április 3-án szakadó esőben kor indultunk az iskola elől egy kisbusszal, az eső pedig hamarosan hóvá változott. Az út nagyjából nyolc órát vett igénybe, tehát az utazás alkalmával bőven jutott idő ismerkedős társasjátékokat játszani, így a résztvevő öt diák: Sütő Hedvig, 11.a, Budai Júlia Virág és Muhi Petra 11.e, Csúri Zsuzsa és Molnár Boglárka alaposan megismerkedhettek. Nagyjából délután hatra érkeztünk meg a hotel elé Opole-ba és ezután mindenki elment a vendéglátójához haza, mivel aznap még nem voltak programok.

Ez alkalommal az utazó diákok fogadó családoknál szálltak meg, amely kulturális szempontból tette különlegessé az utazást, hiszen belecsöppentek egy lengyel család hétköznapjaiba.

Hétfő reggel a hivatalos megnyitó után ismerkedős játékokat játszottunk, majd ebéd után csapatokra bontva a városban különböző játékos feladatokat csináltunk. Minden délelőtt az iskolában voltak különböző workshopok és feladatok. Például: különböző társasjátékokat próbálhattunk ki csapatokban. A csapatokat úgy választották, hogy minden nemzetiségből kerül be legalább egy valaki, így megismerhettük mindegyik nemzet szokásaival, mikor megosztottuk egymással a gyerekkori emlékeinket a társasjátékokkal kapcsolatban. Két napon keresztül a freskókat készítettünk párosával. Természetesen komolyabb feladataink is voltak, mint a kreatív írásról és zenéről szóló tanóra vagy az interjú, amelyet nekünk kellett szintén csapatokban elvégeznünk a külföldről Lengyelországba érkezett bevándorlókkal, valamint pénteken a polgármesterrel is találkozónk volt.

A találkozó célja az volt, hogy a kreatív írás terén szerezzünk újabb tapasztalatokat, és tanuljunk új, inspiráló módszereket. Érdekes, integrált módszer például a „blackout poetry” amely azt jelenti, egy szövegből az érdekes szavakat megtartva, a többit feketével kihúzva alkotunk új szöveget.

A tanáraink, Dudik Annamária Éva, és Bató Ágnes pedig kipróbálhatták, milyen dupla angol órát tartani lengyel diákoknak, és a Deákos diákok által elkészített bemutatókkal szórakoztatták őket, amelyek az iskolánkról és Szegedről szóltak.

Minden délután volt szabadidőnk, amit kedvünk szerint tölthettünk el. Én személy szerint a vendéglátómmal hétfőn Katowice-be utaztam, ahol várost néztünk és nagyon finom grillsajtot kóstoltunk, kedden a rossz idő miatt egy étterembe mentünk palacsintázni majd este beszélgettünk és zenét hallgattunk (megismertem a manapság a tinédzserek körében népszerű lengyel rap számokat). A szerdai nap számomra hatalmas élmény volt, mivel aznap Wroclaw-ba kirándultunk. A vendéglátóm nagyon jól ismeri azt a nagyvárost, így nagyon szép és érdekes helyeket mutatott meg, többek között a Skytowert (Wroclaw legmagasabb épülete, egy 50 méteres felhőkarcoló), ahonnan az egész város a szemünk elé tárult és még egy gyönyörű naplementét is láthattunk. Sajnos a rossz idő miatt én is lebetegedtem, ahogyan sokan mások is így csütörtökön és pénteken délután nem szerveztünk programot. Péntek este a magyar csapat együtt tartott egy közös búcsúvacsorát a vendéglátókkal.

Mindent összevetve ez egy rendkívül élvezetes és eseménydús hét volt számunkra, amely során a sok munka mellett rengeteg szórakozás és élmény részesei lehettünk és alkalmunk nyílt megismerni kedves új embereket. Én nagyon jó barátságba kerültem a vendéglátómmal és szívesen látnám őt nálunk újból.