Festival d'Italiano 2023. április 28. péntek
 

Festival d'Italiano Diákjaink kiemelkedő teljesítmény nyújtottak az olasz nyelvnek és kultúrának szentelt két napos fesztiválon


FESTIVAL D’ITALIANO
 
Az olasz nyelvnek és kultúrának szentelt két napos Festival d’Italiano elnevezésű fesztivált 1974 óta rendezik meg. Minden évben más gimnázium vállalja magára a megszervezését, a 2022-2023-as tanévben a BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikum látta vendégül a 45. jubileumát ünneplő eseményt. Az ország minden részéről érkező gimnazisták március 31-én és április 1-jén találkoztak Budapesten, hogy számos területen összemérjék olasztudásukat: vers- és prózamondás, élőbeszéd, színház, egyéni- és csoportos ének, meseírás, tolmácsverseny, kultúrtörténeti- és műveltségi vetélkedő is szerepelt a verseny repertoárján.
 
          A rendezvény minden évben az olasz nyelv jegyében szervezett igazi szakmai találkozó és eszmecsere, a diákok az olasz nyelvhez és kultúrához kapcsolódó színes programokon vehetnek részt, a győztesek pedig értékes díjakkal térhetnek haza. A fesztivál kitűnő alkalom a kapcsolatépítésre is, hiszen az egyetemek neolatin tanszékei is képviseltetik magukat (sőt, versenykiíróként is közreműködnek az írásbeli pályázatokban), valamint az olasz kulturális diplomácia képviselői is megtisztelik jelenlétükkel és közreműködésükkel (pl. a zsűrik tagjaként, a gála és az ünnepélyes díjkiosztó szereplőiként) a rendezvényt.
 
          A Deákos olaszosok elszánt, motivált és igazán összetartó csapatot alkotnak, az előző években is szívesen vettek részt a nyelvhez és kultúrához kapcsolódó rendezvényeken, találkozókon. Ezért idén „összekötötték a kellemest a hasznossal”, s a megmérettetés mellett egy hangulatos olaszos tanulmányi kirándulás kerekedett a napból. Így nemcsak izgatott versenyzők, hanem lelkes szurkolók is, összesen 15 diák (a 10.g, 10.h, 11.b, 11.g és a 11.h osztály tanulói) utazott el a fesztiválra, Dr. Ótott Noémi és Kasza IldikóTanárnők kíséretével.
 
Nagyon büszkék vagyunk a Deákos diákokra, hiszen a következő országos eredmények születtek:
 
- Versmondás:
I. helyezett - Berczeli Lili 10.h
dicséret - Sárközi Norbert 10.g
 
- Kultúrtörténeti vetélkedő (Toscana történelme, irodalma, híres szülöttei, földrajza, közigazgatása, művészete, gasztronómiája)
II. helyezett a Nádasdi Eszter, Fehér Bence 11.b és Nagy Noémi 10.g alkotta Tesoretto csapat
(az országos döntőben 34 csapat versenyzett egymással)
 
- Tmodell - Tekerj és tanulj! videópályázata (egy 1930-as olasz híradórészlet leforgatása a Tour de Hongrie kerékpáros versenyről, annak hátteréről és olasz győzteséről)
I. helyezett a Katona Kitti, Szabó Judit, Tóth Boglárka 11.b, Kiss Luca 11.h alkotta csapat
 
- PTE-BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének írásbeli pályázata: „Én is részt vettem a Grand Touron” (egy 18. századi arisztokrata ifjú itáliai utazásának leírása naplórészletek formájában)
II. helyezett - Korsós Jázmin 11.b
 
- ELTE-BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének írásbeli pályázata: műfordítás (egy olasz regényrészlet magyar nyelvre fordítása)
dicséret - Szabó Dorina 12.f
 
- „Kit tud többet Olaszországról?” – a StudioItalia műveltségi vetélkedője: az országos döntőbe jutott
Sárszegi Balázs 10.g
 
Köszönjük az iskolavezetésnek, a Diákönkormányzatnak és a Deák Gimnáziumért Alapítványnak, hogy segítségükkel eljuthattunk a kiállításokra, illetve részt vehettünk a fesztiválon!
 
Élménybeszámoló és képek hamarosan az iDeák honlapján: https://www.ideak.info/