Holokauszt megemlékezés 2023. április 28. péntek
 

Holokauszt megemlékezés Életképek, emlékek - rendhagyó megemlékezés a holokauszt emléknapja alkalmából


Életképek, emlékek – rendhagyó megemlékezés a holokauszt emléknapja alkalmából
 
          A Szegedi Deák Ferenc Gimnázium rendhagyó módon emlékezett meg a holokauszt magyarországi áldozatairól. Az iskola egy hónapig vendégül látta a Centropa Alapítvány Történetek egy családi albumból című kiállítását, amely archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutat be a múlt század zsidóságára jellemző életképeket. Történeteket láthattunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét.
 
          Emellett 12 diák tárlatvezető-képzésen vett részt. A képzés keretében a diákok megbeszélték a 20. századi magyar történelem legfontosabb állomásait, megismerkedtek a Centropa által összegyűjtött családtörténetekkel, a zsidó kultúra, a zsidó identitások sokszínűségével. A kiállítás megnyitójára április 14 én a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján került sor, amikor a diák-tárlatvezetők először kalauzolták végig társaikat a tárlaton. Ezután még több mint 10 tárlatvezetést tartottak diáktársaiknak kiemelve a számukra fontos történeteket, érdekességeket.
 
          A megemlékezés legnépszerűbb rendezvénye az a Rendhagyó történelemóra volt, ahol közel 300 diák személyesen találkozhatott Kinszki Judittal és Szekeres-Varsa Verával, akiknek történetét és fényképét a kiállításon is megtekinthették. A Koch Andrea által moderált beszélgetés történetei egyszerre voltak elszomorítóak és szívmelengetőek. A délután legtorokszorítóbb pillanata az volt, amikor Vera néni megmutatta a 70 éve őrzött sárga csillagját.